Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

У Захарівському районі Одещини обговорюють створення ОТГ

12.01.2018
Експерти Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, 11 січня провели семінар у селищі міського типу Захарівка на тему: "Процедури проведення добровільного об'єднання у Захарівську ОТГ з урахуванням фінансової та іншої спроможності громади". У заході взяли участь очільники районної ради та райдержадміністрації, депутати райради і селищної та сільських рад, представники виконкомів.

У грудні минулого року депутати Захарівської селищної ради ухвалили рішення ініціювати добровільне об’єднання Захарівської селищної територіальної громади з територіальними громадами сіл, селищ Захарівського району Одеської області у складі Захарівської селищної ради,  а також Василівської, Йосипівської, Новозаріцької, Павлівської, Войничівської, Карабанівської,  Мар’янівської, Онилівської, Перехрестівської сільських рад. Крім того, депутати затвердили Порядок проведення громадського обговорення під час вивчення пропозиції щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад та запропонували визначити адміністративним центром майбутньої ОТГ селище Захарівку.

Під час семінару експерт з питань децентралізації Одеського ЦРМС Оксана Гуненкова розповіла про процедуру об’єднання та ситуацію щодо реформи місцевого самоврядування в Україні в цілому та в Одеській області зокрема. Експерт з питань управління місцевими фінансами Олеся Голинська розповіла про особливості бюджетного процесу в об’єднаних громадах та окремо зупинилася на роз’ясненні принципів нової формули розподілу освітньої субвенції. У свою чергу, експерт з питань комунікації Євгенія Генова презентувала успіхи об’єднаних громад Одеської області.

"Наразі в Україні функціонують 698 об’єднаних громад, в Одеській області їх – 25, а це близько чверті від усіх громад, які планується створити в області. Ті, хто пройшов процес об’єднання раніше, вже може підвести проміжні підсумки роботи і розповісти як про суттєве зростання власних доходів до бюджетів, так і про десятки реалізованих проектів. Нагадаю, що Центрвиборчком призначає перші вибори в ОТГ у квітні та жовтні, також вибори можливі у грудні. Тож якщо ви позитивно вирішите питання щодо утворення ОТГ, то повинні мати на увазі ці терміни", - розповіла Оксана Гуненкова.

Крім того, перед учасниками заходу виступив голова Затишанської ОТГ Геннадій Топольницький. Цю громаду було створена першою на території Захарівського району наприкінці 2016 року, і нещодавно вона відзначила першу річницю. Він розповів про здобутки громади та плани на найближче майбутнє:

"До складу нашої об’єднаної територіальної громади увійшли 13 населених пунктів, у яких проживають понад п’ять тисяч чоловік. За рік роботи нам вдалося реалізувати чимало різноманітних проектів, зокрема ремонт доріг і водогонів, встановлення вуличного освітлення, закуплено обладнання для шкіл тощо. Попереду – чимало масштабних проектів, тож можу сказати, що вирішувати питання об’єднання – вам, але й затягувати з цим не слід, адже можете втратити ті можливості, які ми вже встигли використати і піти далі вперед", - зазначив голова громади.

Погодився з ним і голова Захарівської районної ради В’ячеслав Думитрашко:
"У нас в районі вже працює одна об’єднана громада – Затишанська. Знаю, що окрему громаду пропонують створити депутати Перехрестівської сільради, і вже також розпочинається обговорення у цій раді та сусідніх  Онилівській і Новозаріцькій сільських радах. Процес об’єднання громад є добровільним, але хочу звернути увагу всіх присутніх, що варто раціонально все продумати, тому що нам не можна лишити якісь сільради окремо, "відірваними", поза об’єднаними громадами. Вирішать ваші громади створити дві ОТГ – так тому й бути, вирішать одну – Захарівську – добре. Але якщо якісь громади залишаться осторонь процесу об’єднання, ми прогнозуємо дуже важкі наслідки для районного бюджету та проблеми з фінансуванням соціальних закладів у тих громадах, які не увійдуть до складу будь-якої ОТГ", - зауважив голова районної ради.

Під час семінару його учасники отримали методичні поради й рекомендації щодо процедури об’єднання та перших кроків громади після виборів, а також контактні дані всіх експертів Одеського ЦРМС, аби оперативно мати змогу отримувати інформацію під час своєї роботи.

За матеріалами Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування