Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Олена Тертишна: "Освіта стала сферою розвитку громад"

07.11.2017
27 з 57 проектів, поданих об’єднаними громадами області на "Ярмарок добросусідства", який пройшов у Дніпропетровському Центрі розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", складали проекти напряму "Освіта" Стратегії децентралізації Дніпропетровщини.

Відбір кращих з них був дуже непростим, адже усі освітянські проекти є надзвичайно важливими для своїх громад і для їх маленьких жителів. І все ж самі громади визначили кращих серед себе. Таємним голосуванням голови ОТГ перше місце віддали Солонянському навчально-виховному об’єднанню,  друге – Царичанській опорній школі. 

- Ми можемо упевнено стверджувати, що найвища точка розвитку громад на сьогодні – це освіта, яка нині успішно конкурує з освітою міських шкіл, зауважила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

Солонянське НВО виступає автором української концепції освітньо-культурно-спортивного простору громади і науковим центром громади. Нещодавно її учні стали переможцями всеукраїнської олімпіади з біології та хімії – вони самі виростили штучний кристал. Діти можуть серйозно займатися наукою, оскільки школа оснащена сучасною технікою, серед якої цифровий мікроскоп, якого викладачі школи не бачили навіть у вишах.

Директор Солонянського НВО Володимир Бондар також додав, що з початку нинішнього навчального року у закладі організовано масштабне позашкільне виховання – створено 25 безоплатних гуртків, де діти можуть розвивати свої здібності.

Велика увага у НВО приділяється STEM-освіті. Це досить новий напрям в освітянській діяльності українських шкіл, але в усьому світі ця система є дуже популярною. STEM-освіта передбачає, що дитина, яка навчається за цією програмою, не тільки матиме базу знань та вмінь, а й вмітиме застосовувати їх на практиці. З цією метою заклад закупає спеціалізоване навчальне обладнання для кабінетів природного профілю, - сказав Володимир Бондар.

Наразі у планах Солонянської громади – будівництво сучасного стадіону, на якому тренуватимуться не лише школярі, а й усі місцеві жителі.

Не надто відстала від переможця "Ярмарку добросусідства" і Царичанська опорна школа. Як розповіла її директор Таісія Рашевська, завдяки перемозі у проекті "Молодь Приорілля за майбутнє: робототехніка в освіті і відпочинку", школа отримала потужний телескоп з цифровим наведенням на об’єкти, два квадракоптери, моделі машин, карту зоряного неба. На початку жовтня в школі почав працювати STEM-центр, у якому і встановлено усю нову техніку. Учні Царичанської школи планують створити на її базі обсерваторію, якою б могли користуватися усі мешканці громади.

- Отже сьогодні можна говорити, що сьогодні сільські школи є успішними закладами освіти, випускники яких з кожним роком все краще здають ЗНО та стають студентами вишів України і Європи. І велика заслуга в цьому – об’єднаних громад, які дбають про своє майбутнє, - наголосила Олена Тертишна.

За матеріалами Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування