Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Навчальна поїздка представників ОТГ Вінничини до Львівської та Тернопільської областей "Робота оптових продовольчих ринків"

30.05.2017
Група з 13 представників ОТГ Вінницької області за участі заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Валентини Кирилюк 26 та 27 травня відвідали в рамках навчального туру "Робота оптових продовольчих ринків" оптовий ринок "Шувар" у Львові та пункт реалізації регіональних продуктів "Дідо", завітала до офісу Львівського відокремленого підрозділі Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування", а також переймала досвід успішного функціонування молочного кооперативу у с. Лугове, Бродівського району, Львівської області та ягідного кооперативу у с. Лосятин, Кременецького району, Тернопільської області. Навчальний тур організовано Вінницьким відокремленим підрозділом Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" та Південно-Західним Хабом в рамках програми U-LEAD з Європою.

Під час візиту на ринок "Шувар" делегація з Вінницької області поспілкувалась з відділом маркетингу ринку та ознайомилась з процедурою функціонування організованих оптових ринків.

"Шувар" – перший в Україні і наймасштабніший в Західному регіоні оптовий ринок сільськогосподарської продукції. Ми українська компанія покликана часом створити цивілізований ринок свіжої сільськогосподарської продукції" - зазначила Клавдія Гордієнко, заступник директора із зав’язків з громадськістю ринку "Шувар".

В свою чергу Іван Стефанишин, радник директора з питань АПК звернувся до представників ОТГ: "В бізнесі має бути філософія – не можна дилетантам валово вирощувати ягоду, не маючи де її зберігати, не розуміючи завершеного циклу своєї робити. Ніхто не починає бізнес в великих масштабах, фермерам-початківцям потрібно розуміти, що не потрібно видавати тонну продукції на пустому змісті"

Після "Шувару" делегацію у своєму офісі зустрів Андрій Бринь, директор Львівського ВП ЦРМС, де відбувся семінар "Стан розвитку кооперацій у Львівській області" за участі координатора напрямку розвиток сільських територій Ярослави Сорокопуд, представника фінансового та організаційного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА та експерта проекту "Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області" Ганни Антонюк.

Наступного дня делегація з Вінницької області вирушила переймати досвід успішного функціонування молочного кооперативу СОК "ПОКРОВА" у с. Лугове (Заболотцівська ОТГ), Бродівського району, Львівської області. Спілкування з Марією Дискант, головою Заболотцівської ОТГ та Головою Правління кооперативу, дозволило не лише дізнатися про перспективні напрямки розвитку молочного бізнесу, але й отримати поради як це здійснювати на практиці.

В 2007 році сільською радою було створено культурні пасовища.

В 2011 році закрився колгосп, а саме пункт прийому молока, вартість за літр молока знизилась до 90 коп. Було вирішено створити свій молочний кооператив, ідейним натхненником якого стала голова с. Заболотцівці Марія Дискант.

Велику частину допомоги кооператив отримав в рамках Канадського проекту "Розвиток молочного бізнесу в Україні".

На сьогодні кооператив виробляє 7-8 тон молока за день, а також планують відкривати кооперативний пункт реалізації молочної продукції.

"Кооператив та об’єднання в одну громаду дуже згуртувало людей, ми живемо як одна велика родина, самостійно вирішуємо проблеми та даємо собі раду.  По селах стало більше молоді і дітей. Роблять ремонти, заселяються у порожні хати. Село не вимирає – і це головне" - Марія Кіт, секретар кооперативу "Покрова"

Натхненні ідеєю та майбутніми можливостями представники ОТГ Вінницької області вирушили до кооперативів "Лосятинське молочне джерело" та "Ягідний край" у с. Лосятин, Кременецького району, Тернопільської області.

У Тернопільській області делегацію зустріла бухгалтер кооперативів "Лосятинське молочне джерело" та "Ягідний край", а також директор ТЗОВ "Eko Fruits" Світлана Ковелюк.

"Зараз ви можете бачити дві плантації – засадження 2013 року та нову посадку. Цього року вирішили садити капустевою сажалкою – дуже швидко та якісно" - розпочинає свою розповідь пані Світлана.

Ідея створення кооперативу "Лосятинське молочне джерело" виникла в 2009 році та належить сільському голові с. Лосятин Надії Залевській. Взявши на баланс сільської ради залишки майна колишнього села мільйонника вона знайшла пропозицію та почала співпрацювати з "Хайфер Проджект Інтернешенл". В рамках проекту члени кооперативу отримали елітне насіння зернових, картоплі та племінну худобу і свині. Принцип кооперативу – передача дару від приплоду для бажаючих вступити до членів кооперативу.

В 2011 році компанія "Danone" мала намір розпочати соціальний проект з однієї сторони, а з іншої – задовільнити свої потреби у закупівлі полуниці на території України (раніше полуниця закуплялась в Китаї). Кооператив "Лосятинське молочне джерело" виграв конкурс та в 2012 році розпочався проект "Eko Fruits". Членів кооперативу залучали до тренінгів щодо сучасного вирощування полуниці, які проводили італійські агрономи. На сьогодні в кооперативі є 24 га, засаджені полуницею різного ступеню дозрівання та різної за якістю. Кооператив задовольняє компанію "Danone" полуницею на 100%. Окрім полуниці кооператив вирощує також малину.

Вінницький відокремлений підрозділ Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" висловлює подяку тренеру пані Ярославі Сорокопуд за допомогу в організації навчального туру.

 

Фотогалерея