Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Мрію зробити з нашої громади маленьку Швейцарію", – голова Широківської ОТГ Денис Коротенко

29.11.2017
Широківська ОТГ Запорізького району утворилась рік тому, об’єднавши 28 населених пунктів. Ще за півроку (у квітні 2017) тут відбулись перші вибори голови і депутатського корпусу.

Оновлення системи вуличного освітлення, реконструкція сільських водогонів, створення власних комунальних підприємств, перший новий асфальт, розробка генпланів і повна інвентаризація майна – це лише частина результатів роботи. Про основні труднощі, які мала громада на початку свого існування, та про плани на майбутнє розповів голова Широківської громади Денис Коротенко.

"У Лукашевому сільрада орендувала приміщення у фермера, бо не мала власного"

"Для баби Валі важливіша вода, ніж інвентаризація земель, – зауважує Денис Коротенко. – Наші люди хочуть бачити зміни вже зараз, і для нас це цілком зрозуміло. Коли я йшов на посаду, я в принципі усвідомлював, що стан речей у селах далекий від досконалості, але не здогадувався, що настільки".

У деяких населених пунктах, наприклад, питної води або вуличного освітлення не було не те що роками – десятиліттями. Вивезенням сміття, запевняє голова громади, тут також не займались впродовж десятиліть – сотні стихійних звалищ тепер треба ліквідовувати.

Крім того, за останні 25 років не було оновлено жодного генерального плану населеного пункту, наявність якого є однією з основних вимог інвесторів. Денис Коротенко розповідає, що на деякі об’єкти (земельні ділянки, нерухомість) документи взагалі відсутні – їх доводиться відновлювати.

Більше того, виявилось, що у деяких селах розпродані навіть приміщення сільрад: "Уявіть, у Лукашевому сільрада не мала власного приміщення і змушена була орендувати його у фермера. І така ситуація з багатьма іншими будівлями, транспортом, технікою. Нашій новоствореній громаді у спадок від колишніх сільрад майже нічого не залишилось, приймати на баланс майже нічого. Хіба що приміщення шкіл, ФАПів і будинків культури, більшість з яких потребують капітального ремонту", – розповідає Денис Коротенко.

 Водночас, сам голова цю ситуацію пояснює просто: Широківська громада має дуже вигідне місце розташування – її територія прилегла до Запоріжжя, що робить ці землі привабливими з точки зору бізнесу. І саме це, на думку голови, тепер має зіграти на її розвиток.

"Люди повірять у децентралізацію, якщо швидко відчують зміни"

"Ми почали з інвентаризації земель і всього майна, яке нам дісталось, – розповідає Денис Коротенко про перші кроки своєї команди. – Паралельно з цим одразу розпочався аудит всіх комунальних підприємств і бюджетних закладів, аби оптимізувати витрати і визначити сфери, які можуть наповнити бюджет громади".

За півроку у Широківській ОТГ створено кілька власних комунальних підприємств, зокрема КП "Благводсервіс", який акумулював в собі надання комунальних послуг: водовідведення, вивезення сміття, світло, благоустрій. Основна бізнес-ідея – зробити його прибутковим, завдання-мінімум на першому етапі – вийти в нуль, створивши недотаційне підприємство, яке може працювати самостійно, в тому числі за рахунок надання додаткових платних послуг.

Керівництво громади також має намір збільшити податок на землю – урівняти в такий спосіб ставки податку по категоріях для всієї громади: "Звісно, спочатку цей підхід сприймається не надто позитивно, але коли пояснюєш, скільки в сумі отримає громада і куди ці кошти можна спрямувати, то настрої людей потроху змінюються. Люди розуміють, що також отримають блага від ними ж сплачених податків", – розповідає Денис Коротенко.

Спільний бюджет громади сьогодні складає 20 млн грн. Плюс 500 тис. грн від обласної ради. "Ми поки ще не отримували субвенцій від держави, проте навіть за таких умов нам за власний кошт вдалося прокласти понад кілометр дороги по одній з вулиць у Сонячному. Також зараз одночасно тривають ремонти водогонів у Малишівці, Лукашевому та Зоряному. Ці роботи обсягом у 16 млн грн фінансуються з Державного Фонду регіонального розвитку, 10% витрат взяла на себе громада, що було обов’язковою умовою.

Маємо перші результати й з вуличним освітленням – за ці півроку ліхтарі засвітили в Августинівці та Відрадному. Села Володимирівське та Широке – на черзі, і процес підключень триває".

Паралельно громада працює над оптимізацією витрат на електрику. Щомісячні рахунки за світло підштовхують до пошуку альтернативних, енергозберігаючих систем освітлення для подальших заощаджень на оплаті. Так, в одному з сіл громади вже цього року запланований пілотний запуск системи вуличного освітлення на сонячних батареях кількох різних виробників. Після випробувань лампами, що продемонструють найкращі результати, буде освітлено й інші населені пункти громади.

Крім цього, 1 млн грн з бюджету вирішили спрямувати на ремонти в клубах, школах і дитячих садках, на 5 мільйонів оголошено тендер із закупівлі техніки – чотирьох тракторів, вишки, сміттєвозу, водовозу, бульдозеру та самоскиду. Всю цю техніку буде передано на баланс комунального підприємства. Ще на 1,5 млн грн відбудеться тендер із закупівлі сміттєвих баків.

"Працюємо для налагодження зручного для жителів транспортного сполучення між селами. Логістика була побудована у такий спосіб, що аби потрапити з одного села до іншого, наприклад, з Відрадного до Широкого, треба їхати лише через Запоріжжя. Зараз вже триває розробка внутрішнього маршруту, який з’єднає села між собою. Ми робимо все, щоб люди швидко відчули зміни і повірили в децентралізацію. Якщо здобудемо підтримку і розуміння від жителів, працювати і творити зміни нам буде набагато легше", – впевнений Денис Коротенко.

"Розглядаємо всі варіанти для розвитку громади"

"Один з пріоритетних напрямків для розвитку, – переконаний голова Широківської ОТГ, – підвищення інвестиційної привабливості території. Тому не тільки шукаємо інвесторів, а й створюємо привабливі умови для бізнесу. Один з потенційних інвесторів вже заявив про намір розташувати в громаді гуртово-роздрібний овочевий ринок. Ми розуміємо, що його поява сприятиме і зайнятості населення, і збільшенню доходів. Тому зараз шукаємо землю під нього. На цей час у нас здебільшого працюють сільськогосподарські підприємства, які вирощують пшеницю та соняшник. Але ми можемо розвивати і тепличне вирощування овочів, яке не потребує багато землі. До того ж, це може підштовхнути до розвитку переробного, фасувального виробництва".

Розробка нових генпланів сіл – також одне з першочергових завдань на шляху залучення інвесторів. За півроку розроблено генплан Петропавлівки, де підприємство "Інфоком" взялося будувати екологічно чисте виробництво у сфері сонячної енергетики. Це – нові робочі місця і надходження до бюджету. Зараз у процесі розробки генеральний план Відрадного. У грудні поточного року стартує розробка генплану Сонячного, на початку 2018-го – Лукашевого.

Залученням інвестицій, написанням грантів у Широківській громаді займається комунальна установа "Агенція регіонального розвитку". Зараз в ній працюють чотири особи, але є і помічники-волонтери. За рахунок малих грантів громаді вже вдалося замінити вікна в одній із шкіл громади, у ФАПі, а також закупити швейні машинки, придбати сучасне обладнання для клубу в Широкому. Щотижня агенція подає 3-4 грантові проектні заявки, що стосуються навчання й тренінгів. На освіту, у тому числі власного апарату, керівництво громади робить акцент: "Зараз намагаємось якнайбільше людей навчити проектному менеджменту, щоб змінити підхід до реалізації ідей та діяльності взагалі".

Приділяє увагу громада й створенню максимально сприятливих, відкритих, прозорих умов для бізнесу. "В наших найближчих планах – створити довідник підприємств Широківської громади, щоб мати можливість просувати наші підприємства, в тому числі на міжнародному рівні. Ми вже розіслали листи й опублікували звернення на наших інформаційних ресурсах із закликом до бізнесменів надати свої дані і контакти, аби громада знала свого місцевого виробника в обличчя і за назвою".

Одним з перспективних напрямків розвитку Широківська громада вважає туризм. База для цього є: 40 кілометрів берегової лінії, історична складова, пов’язана з менонітами, лісове господарство, аеродром в Широкому, керівництво якого щойно заявило про реанімацію летовища.

Характерною особливістю Широківської громади є сезонно плаваюча кількість населення: офіційно зареєстрованих жителів – 12,5 тис. осіб, а влітку завдяки дачникам їх щонайменше 40 тисяч. "Дачники – потенційні споживачі послуг. Це – користування дорогами, водою, побутові відходи. Наше завдання – перевести з ними відносини на цивілізований рівень: укласти договори на вивезення сміття і користування водогоном та надати якісні послуги: чистоту і технічну воду для поливу. Це, впевнений, підвищить довіру до громади і в свою чергу підтримає наше комунальне підприємство", – пояснює голова ОТГ.

2018-й – рік соціальної сфери

З наступного року соціальна сфера передається громаді, тому основне завдання для очільників напрямків – зробити так, аби люди не відчули змін, а якщо відчули, то тільки на краще. Крім того, зважаючи на велике навантаження на бюджет через утримання соціальної сфери, громада вже планує максимально скорочувати витрати. "На сьогодні із 33 закладів соціально-культурної сфери тільки 10 мають сторожів. Наприклад, клуби у нас взагалі без охорони, а ми придбали сучасну техніку. У наших планах – на базі ФАПів, амбулаторій створити аптечні пункти, які також мають бути під охороною. Порахували, що забезпечити сигналізацією всі наші об’єкти буде втричі дешевше, ніж утримувати сторожів: витрати на охоронну фірму становитимуть 40-45 тис. грн проти колишнього зарплатного фонду сторожів у 120 тис. грн. Тому ця сфера стовідсотково зазнає оптимізації", - переконаний голова ОТГ.

Також планується скоротити витрати через скорочення електриків у школах. Наприклад, КП зможе надавати такі послуги за викликом. Це і можливість заробляти новому комунальному підприємству, і економія бюджетних коштів.

"Люди – наша головна цінність"

Багато зусиль керівництва спрямовані на згуртованість жителів. Перший день народження громади цього року святкували в Лукашевому, наступного планують в іншому селі – щоб жителі відчували, що вони – одна громада, а не кілька різних сіл, об’єднаних в одну спільноту.

Захід до Дня громади з великим ярмарком, дитячими зонами з майстер-класами, концертом та розіграшем баранів зібрав понад 3 тисячі людей з усіх населених пунктів і став наймасштабнішою подією для жителів за всю історію існування сіл.

У різних місцях керівництво проводить і засідання сесій. Приміщення обираються, щоб в них могла розміститись необхідна кількість людей. Роблять це для того, щоб депутати побачили, що у якому стані, і щоб надалі не було запитань, чому кошти на ремонти спрямовуються саме туди.

"З літа власними силами почали розробляти Стратегію розвитку ОТГ, плануємо завершити обговорювати пріоритети до кінця року. Робоча група, до якої входять і жителі громади, і представники виконкому, громадські активісти і навіть депутат обласної ради, їздять на навчання, що проводить Асоціація міст України. Допомогли в організації зустрічей з громадою й представники німецької компанії GIZ. Загалом заплановано вісім зустрічей, залучаємо людей (через соціальні мережі, інформацію на сайті, оголошення в місцях, де збирається багато людей, – крамниці, пошта, школи тощо), забезпечуємо транспортом, щоб люди мали змогу доїхати. До того ж ці зустрічі з розробки Стратегії – це додатковий привід безпосередньо поспілкуватися з населенням, адже люди – наша головна цінність і саме таке, живе спілкування, на мою думку, найцінніше. Лише у такий спосіб можна відчути, що саме турбує людей, які саме потреби ми повинні задовольняти передусім. Хоча і прийоми мешканців проводимо регулярно – виїзні і в офісі. Здебільшого люди приходять за допомогою, менше зі скаргами або навіть проханнями. Десь дах треба починити, десь освітлення потрібно. Намагаємося реагувати, виправляти ситуацію, якщо це залежить від нас".

До того ж навколо ідеї змін і розробки стратегії розвитку у Широківській громаді почали виникати перші громадські об’єднання: офіційно зареєстрована спілка АТОвців, розпочав роботу перший вуличний комітет (створений за ініціативою самих жителів), Молодіжна рада провела кілька засідань, до об’єднання готується Рада сеньйорів (поважних, досвідчених жителів), у найближчих планах – створення Ради бізнесменів Широківської громади.

"Ми з радістю спостерігаємо за тим, як наші люди усвідомлюють потребу в об’єднанні зусиль для вирішення своїх потреб і не бояться брати на себе таку відповідальність. Великим єднанням вважаю також спільні погляди в команді апарату Широківської громади, який оновлено за останні півроку відсотків на 80. Люди, які зараз творять тут зміни, є мрійниками, які приєднались до моєї великої мрії – створити в Широківській громаді справжню маленьку Швейцарію", – ділиться голова ОТГ Денис Коротенко.

За матеріалами Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея