Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Досвід Польських гмін з управління житлово-комунальним господарством

17.07.2018

«Варто вчитися на чужих помилках, враховувати досвід інших», — зауважив Кшиштоф Лонтка, директор фонду неінвестиційних проектів Люблінської міської ради під час зустрічі з представниками ОТГ Запорізької та Кіровоградської областей. Навчальні візити до Польщі для представників об'єднаних територіальних громад організовані Програмою «U-LEAD з Європою».

Під час стаді-туру до Любліну «Кращі практики надання житлово-комунальних послуг у контексті впровадження реформи децентралізації» представники громад мали можливість відвідати дев'ять польських гмін, побувати на сортувальних та сміттєпереробних заводах, побачити очисні споруди, безпосередньо поспілкуватися з головами міських та сільських гмін і керівниками підприємств, почути про можливості залучення інвестицій та різний досвід впровадження систем ефективного управління житлово-комунальним господарством.

Енергозбереження

Велику увагу в польській гмінах приділяють системам енергозбереження. Сонячні панелі, фотовольтаіка — такі енергоджерела встановлюють і на адміністративних, і на житлових будинках. Частину коштів на це виділяє Європейський Союз, іншу частку сплачують по-різному: в одних гмінах – з місцевого бюджету, в інших — за рахунок мешканців, яких забезпечують сучасними технологіями. Також є й такі, хто залучає бізнес з можливістю подальшого обслуговування конструкцій. Процент співфінансування від гміни дуже різний — є й 1%, є і 10%. Так само і з термоізоляцією будівель: адміністративні — за бюджетний кошт та з залученням грантових коштів, приватний сектор — або за співфінансування за різними програмами, або за кошт власників. Змінюють у гмінах і систему опалення на більш ефективне — пелети.

Водопостачання

Проблема водопостачання, принаймні у відвіданих під час візиту гмінах, вирішена. Наприклад, у Нємце працюють п'ять станцій водопостачання на 22 тисячі населення. Є і водоочисні станції. Існують певні питання щодо каналізації, але, за словами війта гміни Вішніце, 10% мешканців, які не підключені до агломерації, у цьому не бачать потреби. До речі, частково тариф за воду в деяких гмінах компенсується з місцевого бюджету. Знаючи це, у жителів не виникає питання, коли, наприклад, у Вішніце, щороку підвищується тариф на воду 2% і на каналізацію на 5%, таким чином компенсуючи інфляцію. Вартість води у гмінах різна — в тих, що довелось відвідати, є і по 2,15 злотих за 1 куб. м, є і по 2,86. Тариф визначає установа, а не гміна.

Сміття

Актуальна для багатьох українських громад проблема сміття у Польщі активно почала вирішуватися після прийняття Євросоюзом закону про сортування та переробку сміття. Сортування на сьогодні вже норма для багатьох жителів. Причому, якщо ще до цього року визначали 4 фракції сміття, то на сьогодні їх вже вісім. Щодо переробки — існує конкуренція на ринку, і постачальник послуг визначається на тендерній основі. У цьому аспекті активно застосовують міжмуніципальне співробітництво. Так, для будівництва заводу з переробки комунального сміття об'єднали фінансові зусилля 15 гмін для покриття необхідної частки співфінансування проекту. Проте це підприємство бере участь на рівних з іншими підприємствами для надання послуг.

До речі, міжмуніципальне співробітництво застосовують і в створенні центрів пожежної безпеки. У Яскуві облаштували такий, де працюють добровольці, об'єднавши зусилля трьох гмін.

Проблему оплати за вивіз сміття вирішили прирівнюванням її до податку,  який збирається з кожного жителя і сплачується безпосередньо до бюджету гміни. У разі несплати, питання переноситься у судові площину. Тариф різниться не тільки від гміни до гміни, а окремо за сортоване і несортоване сміття. Причому різниця може бути і в рази більше. Гміна визначає і графіки вивезення сміття. Як приклад, у Вішніце пластик забирають раз на місяць, папір та скло — чотири рази на рік, великогабаритне сміття — раз на рік. Проте кожен має можливість здати його самостійно в пункти без додаткової оплати. На сьогодні розпочинають будівництво великих сортувальних боксів.

У Польщі відсутні монополісти і на постачання електроенергії. Обирають постачальника за ціною та якістю. 

За матеріалами Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея