Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Донеччина ділилася досвідом роботи Центрів безпеки

13.08.2018

Представники об’єднаних громад Дніпропетровської області відвідали з навчальним візитом Донеччину з метою вивчення досвіду створення та діяльності Центрів безпеки громадян.

Візит організований за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" силами Донецького та Дніпропетровського Центрів розвитку місцевого самоврядування.

Саме в Донецькій області в рамках підписаного меморандуму між Державною службою з надзвичайних ситуацій та облдержадміністрацією розпочалася реалізація пілотного проекту зі створення Центрів безпеки в об’єднаних громадах. Наразі їх уже шість. Отже регіону є чим поділитися з колегами, зазначає Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС.

В рамках децентралізації громади самостійно можуть обирати формат утворення Центру безпеки із залученням грошей з обласного бюджету. Перший варіант – посилення матеріально-технічної бази діючої пожежної частини, завдяки чому зростає якість послуг у сфері безпеки. Другий варіант – створення нових  Центрів безпеки як самостійних підрозділів та комунальних закладів у тих громадах, де раніше не було своєї пожежної команди. Обидва варіанти присутні в ОТГ Донецької області і з ними мали можливість познайомитися учасники навчальної поїздки.

Під час спілкування обговорили можливі шляхи економії, куди можна віднести не лише закупівлю матеріалів чи техніки через систему Прозорро, але й подальше розміщення на базі Центру безпеки підрозділу поліції та швидкої медичної допомоги.

Познайомитися з роботою Центрів безпеки представники Дніпропетровщини відправилися в Лиманську та Миколаївську міські ОТГ.

Лиманська ОТГ взагалі стала першою громадою в Україні, де в 2016 році відкрили Центр безпеки. Місто розділене залізницею на дві частини, переїхати з однієї в іншу займає багато часу, а під час надзвичайних ситуацій, особливо пожеж, кожна хвилина дорогоцінна. Саме тому тут вирішили збудувати Центр безпеки в південній частині, тому що пожежна частина ДСНС знаходиться в північній.  За словами Юрія Драча, першого  заступника  Лиманського міського голови, на будівництво та оснащення Центру безпеки пішло 5,2 млн. грн. з обласного бюджету. Подальше утримання (на зарплатню та паливо) лягає на плечі міського бюджету, це близько 2 млн грн на рік.  Центру безпеки вдається розвиватися та купувати додаткове оснащення, наприклад, для усунення наслідків негоди, витрачаючи на це не тільки кошти ОТГ, але й додатковий донорський ресурс завдяки участі в грантових програмах.

Оскільки до складу делегації увійшли спеціалісти громад, які займаються питаннями цивільного захисту населення, їх насамперед цікавила безпосередня робота Центру безпеки, статутні документи, проектні рішення та інші специфічні сторони безпекових "будинків".

У Миколаївській ОТГ Центр безпеки відкритий за іншим принципом. Тут не стали будувати новий об’єкт, а майже 7 млн грн з обласного бюджету пішли на капремонт та посилення потужності діючої пожежної частини. Екскурсію для гостей провів Сергій Павленко, заступник Миколаївського міського голови. На його думку, саме такий підхід – допомога пожежно-рятувальній частині ДСНС – більш виважений та економічно обгрунтований. Похизувався підрозділ і власною технікою – таких пожежних автівок, як на Донеччині, у дніпропетровських громад нема. Це засвідчили усі учасники навчальної поїздки.

Олександр Дейнеко, начальник відділу Слобожанської селищної ОТГ, приїхав у Донецьку область познайомитися з досвідом будівництва Центрів безпеки.

"В нашій громаді Центр безпеки будемо будувати за власні кошти, на будівництво та оснащення передбачили 2,5 млн грн. Було цікаво дізнатися, як налагоджена взаємодія з органами ДСНС, реагування на виклики, специфікація роботи, організація побуту рятувальників під час несення варти", - ділиться враженнями Олександр. Центр безпеки в їхній громаді вирішили будувати в селі Степове, яке знаходиться на значній відстані від пожежної частини, а відсутність централізованого водопостачання в аграрному центрі  ускладнює гасіння пожеж".

Роман Гузенко з Раївської сільської громади, розповів, що в ОТГ уже будується Центр безпеки, отже він приїхав з’ясувати, як такі об’єкти працюють в Донецькій області, щоб урахувати досвід та уникати проблем чи помилок. Технікою, якою користуються рятувальники в Донецькій області, також був вражений. Для їх громади свою техніку передасть пожежна частина ДСНС, яка купить собі нову. Але й такому в громаді радіють, бо 45 населених пунктів будуть забезпечені послугами з безпеки.

Галина Усик, голова Гречаноподівської сільської ОТГ, уже була в Донецькій області на відкритті в Лимані Центру безпеки, а тепер приїхала подивитися, як він працює, чи виправдовує витрати та що треба врахувати при відкритті такого об’єкту.

"Подивившись на різні моделі роботи Центрів безпеки, ми зможемо обрати найзручніші для потреб своєї  громади, повчитися у колег, як правильно це зробити, – зазначає пані Галина. – На будівництво подібного об’єкту в нашій громаді 4 млн грн виділяють з обласного бюджету. Широківська пожежна частина до віддалених сіл їде більше нормованого часу, а з відкриттям Центру безпеки реагувати на надзвичайні ситуації громада буде швидше".

Під час візиту в Донецьку область гості мали можливість поспілкуватися з представниками місцевої влади, обмінятися досвідом організації роботи, спілкування з активістами, можливостями надання послуг для населення.

В Лиманській ОТГ для Центру адміністративних послуг саме встановлювали обладнання для електронної черги, закуплене за кошти ПРООН. Щодня тут обслуговують до 120 відвідувачів, електронна черга та банківський термінал самообслуговування значно покращить якість надання послуг, зазначили в громаді.

В Миколаївській ОТГ раніше не було Центру адміністративних послуг. Його розмістили разом із відкритим соціальним офісом у новому приміщенні, реконструкція якого відбулась у рамках Програми ПРООН за кошти уряду Японії. Тут скоро відкриється зал для урочистого одруження, розміститься рада ветеранів. А найголовніше – мешканці громади можуть отримувати послугу в сучасних комфортних умовах.

За матеріалами Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея