All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Соціально-економічний розвиток регіонів в умовах децентралізації

Світлана Кропельницька
Координатор Регіональної експертної спільноти мережі РЕГІОНЕТ в Івано-Франківській області

Соціально-економічний розвиток регіонів в умовах децентралізації можливо забезпечити лише за умови ефективної співпраці органів державної влади, органів місцевого самоврядування, вищих навчальних закладів, комерційних і некомерційних організацій та інституцій.

Важливим структурним елементом у такій моделі співпраці мають стати Науково-аналітичні центри, які представляють собою ініціативну групу науковців і фахівців у певній сфері, що спрямовує зусилля на вирішення актуальних наукових і технічних регіональних проблем з метою подальшого економічного розвитку краю. Так, в Івано-Франківській області створений Прикарпатський науково-аналітичний центр, який вже більше десяти років працює під керівництвом заслуженого діяча науки і техніки України, доктора економічних наук, професора Ірини Ткачук.

Демократизація суспільного життя пробудила соціально-економічну ініціативу громадян, суб’єктів господарської діяльності, місцевих органів влади, громадських організацій та інших інституцій, зацікавлених у розвитку територій. Практичною формою реалізації таких ініціатив стали проекти регіонального розвитку, які втілюються за рахунок фінансової та організаційної підтримки з боку держави, програм міжнародної технічної допомоги, а також різноманітних спонсорів.

Прикладом такої ініціативи, здатної позитивно вплинути на соціально-економічний розвиток Івано-Франківської області, можна вважати пілотний проект "Ліжникарство та інші народні художні промисли на Прикарпатті", який став основою для впровадження кластерної моделі розвитку народних художніх промислів на Прикарпатті і для поширення "…досвіду створення кластерів в інших регіонах України" відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.01.2010 № 145-р.

Впровадження проекту сприятиме: відродженню народних художніх промислів (НХП) і ремесел; розвитку туристичної індустрії; забезпеченню зайнятості та соціального захисту жителів місцевих громад; підвищенню рівня народної творчості й майстерності; зміцненню самоврядності територіальних громад і системи їх фінансового забезпечення.

Проект включено до Плану заходів із реалізації у 2015–2017 роках Стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року, а отже, він може реалізовуватись за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Сутність Проекту полягає у створенні кластерної моделі організації виробництва задля досягнення якості продукції НХП на національному ринку та за його межами і забезпечення самозайнятості жителів відповідних територіальних громад.

Впровадження кластера НХП – це:

  • формування та налагодження функціонування координаційного центру Кластера народних художніх виробів на Прикарпатті;
  • створення об’єднання майстрів НХП за кластерною моделлю;
  • формування інфраструктури підтримки розвитку НХП через створення Дому народних промислів на території області, веб-сайту, інтернет-магазину кластера;
  • створення та налагодження функціонування кластерної групи художників для виконання ескізів, проектних зразків, виробів народних промислів;
  • проведення семінарів-виставок, майстер-класів майстрами народних промислів;
  • розробка нових туристичних продуктів на базі потенціалу кластера НХП: етно-, еко-, агротури;
  • створення бренд-буку кластера і його продукції;
  • налагодження експорту виробів кластера народних художніх промислів;
  • розвиток транскордонного співробітництва в галузі НХП і туризму тощо.

Синергічною кластерною ініціативою на Прикарпатті виступає проект створення кластера вівчарства, що теж демонструє нетрадиційний підхід до цілей економічного зростання регіону.

Метою проекту є не безпосереднє забезпечення економічного зростання, а нарощення реінвестицій від такого зростання у якість життя людей, котрі задіяні у формуванні економічного базису регіону. Пріоритетом обох проектів є незначні капітальні затрати у порівняно з чистими грошовими потоками.

Деталізацією проектів займаються фахівці, які увійшли до складу Регіональної експертної спільноти Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ в Івано-Франківській області, перше організаційне зібрання якої відбулось 27 жовтня 2016 року в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Регіональна експертна спільнота створена при університеті як Мозковий центр реформ, що об’єднав фахівців і практиків у контексті реалізації стратегії розвитку області, формування об'єднаних територіальних громад, прискорення проведення реформ. Його завдання – забезпечувати формування науково обґрунтованої політики регіонального розвитку та зростання конкурентоспроможності регіону, надавати комплексну допомогу громадам із залученням фахових експертів, інститутів громадянського суспільства, бізнес-спільноти та проектів міжнародної технічної допомоги.

Сьогодні на часі розробка технічних завдань для формування Плану заходів з реалізації у 2018–2020 роках Стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року. І фахівці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, щоб якнайкраще поєднати навчальний процес та ініціювання інноваційних проектів, вирішили сформувати проектні команди за участі студентів, які готуються стати магістрами з управління та адміністрування. І ми впевнені: синергія розважливості досвідчених і сміливості початківців забезпечить появу безлічі цікавих, перспективних та ефективних проектів регіонального розвитку!

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.