Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Перше зібрання фахової спільноти «Регіональний розвиток»: стислий звіт

Перше зібрання фахової спільноти «Регіональний розвиток»: стислий звіт

Див. також:

13 травня у місті Києві в залі засідань Української асоціації районних та обласних рад відбулося перше зібрання фахової спільноти «Регіональний розвиток» мережі РЕГІОНЕТ. Цей захід став першим із циклу подібних зібрань – у травні-червні заплановано провести зібрання усіх утворених фахових спільнот.

На участь у засіданні під час анкетування зголосилися 17 учасників мережі. Фактично участь у зібранні взяли 11 фахівців, які представляли різні регіони України: місто Київ та Київщину, Дніпропетровщину, Донбас, Одещину, Закарпаття, Харківщину.

У засіданні взяли також участь представники партнерів мережі: Української асоціації районних та обласних рад, Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Швейцарсько-українського проекту DESPRO, Міжнародного фонду «Відродження».

Слід зауважити, що з переходом регіональної політики у відання Мінрегіону в мережі РЕГІОНЕТ з’явилася кращі можливості співпраці з профільним міністерством, для якого політика регіонального розвитку є ключовою, а не однією з багатьох. Повноформатна участь у засіданні начальника відділу проектів та програм регіонального розвитку новоутвореного Департаменту з питань регіонального розвитку п. Ігоря Пітцика є тому наочним підтвердженням.

Після вступних слів партнерів із доповіддю про хід реформи ДРП виступив п. Юрій Третяк, заступник керівника групи експертів Проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні».

Через подібні доповіді Секретаріат намагається виконувати взяті на себе зобов'язання щодо того, що учасники мережі будуть систематично і з перших рук отримувати інформацію про зміст та хід впровадження ключових суспільних реформ.

Далі відбулася дискусія навколо того, як спільнота може долучитися до розв’язання раніше обраної ключової проблеми «Відсутність системи ефективної державної регіональної політики в Україні». У ході дискусії було запропоновано дещо переформулювати проблему, оскільки з того часу процес формування системи вже розпочався. Учасники зібрання погодилися на таке формулювання: «Становлення системи ефективної державної регіональної політики в Україні».

Під час другої частини зібрання учасники продовжили дискусію, обмінялися інформацією про свій досвід/послуги, а також міркуваннями щодо організації практичної діяльності спільноти та налагодження ефективних комунікацій всередині спільноти і мережі в цілому.

Було також висловлено пропозицію щодо того, що РЕГІОНЕТ має сформулювати перспективне бачення мережі та розробити стратегію власного розвитку.

У результаті дискусії було досягнуто такі домовленості:

  1. Учасники спільноти готові долучатися до розв’язання раніше обраної ключової проблеми «Становлення системи ефективної державної регіональної політики в Україні». З цією метою запропоновано:
    1. учасникам подати до Секретаріату в строк до 17 травня (включно) пропозиції щодо формату власної участі та/чи участі спільноти у створенні ефективної системи в сфері ДРП¸ зокрема через участь у розробленні стратегій регіонального розвитку, планів їх реалізації та проектів регіонального розвитку, входження у комісії з оцінювання проектів регіонального розвитку, долучення до робочих груп із створення спроможних територіальних громад, участь у створенні агенцій регіонального розвитку тощо
    2. Секретаріату узагальнити пропозиції та запропонувати суб’єктам ДРП варіанти долучення спільноти чи окремих її членів до розв’язання ключових проблем державної регіональної політики

  2. Учасники спільноти зійшлися на думці, що кращою промоцією мережі може бути успіх у розробленні та реалізації конкретних проектів. Відтак, запропоновано:
    1. Секретаріату створити меню проектів для командного розроблення та реалізації учасниками РЕГІОНЕТ – учасникам мережі подати до Секретаріату пропозиції щодо тематики таких проектів
    2. Секретаріату сприяти створенню проектних команд з учасників мережі, а кожному автору пропозиції до меню проектів – ініціювати та модерувати створення таких команд для розроблення й наступної реалізації запропонованого проекту

      Примітка: Ініціювання створення двох таких проектних команд відбулося вже у ході зібрання. Теми для спільного розроблення запропонували учасники мережі п. Олександр Дудка та п. Володимир Шевчук. Інформація про зміст проектних ідей та про хід створення проектних команд буде розміщена на внутрішніх комунікаційних майданчиках мережі (фейсбук-група, а також інші комунікаційні інструменти, які планується створити/задіяти – див. наступний пункт)

  3. Учасники спільноти поділяють стурбованість Секретаріату щодо того, що існуючі способи комунікацій всередині мережі є недостатньо ефективними та/або не охоплюють всіх учасників РЕГІОНЕТ. Запропоновано:
    1. Секретаріату шукати та випробовувати комунікаційні інструменти, які здатні забезпечити повне охоплення учасників мережі та оперативний зворотний зв’язок, зокрема: спільнота в Google+; форуми (для початку – партнерські: спільноти практиків DESPRO, Ресурсний центр при УАРОР, а у перспективі (за потреби) – власний), а також інші можливі інструменти
    2. Секретаріату освоїти технічне та програмне забезпечення відеоконференцій, базоване на власному обладнанні та обладнанні залу засідань УАРОР, й надалі систематично використовувати цей формат для онлайн-спілкування учасників мережі та окремих фахових спільнот
    3. Секретаріату залучати учасників мережі (а учасникам – проявляти відповідну ініціативу) до модерації/фасилітації діяльності фахових спільнот.

Пропозиції та зауваження щодо предмету дискусії та щодо змісту досягнутих домовленостей просимо розміщати у коментарях до цього звіту.

Пропозиції до проектного меню та щодо комунікаційних інструментів просимо надавати безпосередньо на адресу Секретаріату мережі (info@regionet.org.ua) електронною поштою.

 Секретаріат,

13/05/2015

Коментарі

Лише зареєстровані користувачі можуть бачити існуючі коментарі та додавати нові.