Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Кінорай просто неба. Ноу-хау Баштанської ОТГ

01.11.2018

Запровадження громадського бюджету (бюджету участі) змінило обличчя Баштанської ОТГ. Минулоріч він склав 550 тис. грн – по 50 тис. грн на кожен з одинадцяти проектів-переможців. Завдяки реалізації цих проектів по селах громади почали з’являтися дитячі майданчики і вуличні тренажери, мультимедійні комплекси у дитсадках та електрокардіографи в амбулаторіях.

Цьогоріч першим реалізували, мабуть, найпомітніший проект бюджету участі: на закинутому березі найбільшого ставка у центрі міста звели невеличку стелу "Я люблю Баштанку".

Ми разом із головою Баштанської ОТГ Іваном Рубським під’їжджаємо чи не до самої стели. 

- Ось тут пустир був, на нього роками сміття скидали, – розповідає голова громади, показуючи на піщаний берег. – Ми це все вивезли, зробили тротуари, поставили лавочки, виклали його тротуарною плиткою, а також збудували альтанку для відпочинку. Формально це – територія міського пляжу. Але насправді все це було дуже далеко від цивілізованого пляжу. Тож я дуже втішився, коли у переліку проектів громадського бюджету з’явилася ця стела. Вона не тільки прикрасила місто, але й дозволила позбутися проблемного об’єкту. Тепер це – парк ім. Семена Бойченка, відомого радянського плавця і нашого земляка.

Щоправда, вартість побудови стели більш ніж удвічі перевищила заплановані 50 тис. грн. Тоді до справи підключилися депутати міської ради, кожен з яких також має у бюджеті по 20 тис. грн для реалізації тих чи інших проектів на благо своїх виборців. І стела таки з’явилася.

Завдяки громадському бюджету у кожному селі громади почали з’являтися дитячі майданчики і вуличні тренажери, мультимедійні комплекси у дитсадках та електрокардіографи в амбулаторіях

- У нас є старостат, який виграв 10 проектів, у тому числі два ДФРР-івських, – продовжує Іван Рубський. – Є старостати, які по три проекти виграли, а є такі, що жодного проекту не подали. І загалом у нас не така вже й велика конкуренція: лише три проекти на місце. Тому цього року сказав усім старостам: кожен старостат має подати пропозиції, які вирішують ті чи інші місцеві проблеми. Нехай люди голосують, і нехай відчувають, що самі можуть щось змінити.

Вітер гуде у верхівках верб і жене по озеру великі хвилі. Кілька байдарок проходять коло нас – вже кілька років у місті діє секція з греблі на байдарках і каное, і серед її вихованців – чемпіон світу та чемпіонка Європи серед молоді.

- У березні минулого року ми оновили склад Молодіжної громадської ради, яка кілька років вже не працювала, – веде далі Іван Рубський, проводжаючи поглядом байдарки. – До оновленої ради увійшли по два представника від кожного старостату. Молоді ж небагато треба: дати можливість реалізуватися. І коли діти побачили, що під їхні проекти є гроші, у них загорілися очі. Поїхали, покажу кінотеатр просто неба.

Неподалік від мерії, у тіні старих акацій є невеличка сцена. Поруч із нею – кільканадцять лавок, зроблених зі звичайних палет для транспортування вантажів. Коло них на нас чекає миловидна жінка. Це начальник відділу енергоменеджменту, муніципальних ініціатив та інвестицій Баштанської міської ради Наталія Шафорост. 

Пересувний кінотеатр просто неба Баштанської ОТГ

 - Ось такою була ініціатива нашої молоді, – розповідає вона, показуючи на лавки та сцену. –Ініціатив було дуже багато, і кожен, природно, намагався зробити проект для власного села. А ідея створити мобільний кінотеатр просто неба підходила усім. Тож зупинилися на ній. А тут якраз проект DOBRE Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) оголосив конкурс на кращий проект молодіжної ініціативи, і сталося так, що ми у ньому перемогли.

Загальний кошторис проекту – майже 183 тис. грн. Згідно правил проекту DOBRE, внесок громади має бути не менше 30%. Однак Баштанська ОТГ живими грішми сплатила близько 13 тис грн, проте зробила оцінку земельної ділянки під кінотеатр. Ще один внесок – фарбування лавочок для стаціонарного кінотеатру у Баштанці – зробили діти. За остаточними підрахунками, внесок DOBRE склав 114 тис. грн, а внесок Баштанської міської ради – 69 тис. грн. На кошти донорів купили каримати, ноутбук, проектор, мікшерний пульт, екран та акустичну систему. 

Найбільше тішаться приїзду пересувного кінотеатру діти 

Кіноапаратуру і фахівців возить новенький мікроавтобус, який придбали за власні кошти "на виконання Програми розвитку культури на території Баштанської міської ради на 2017-2020 роки". Переважно цей автобус возить місцевих артистів, отже кінообладнання – це, можна сказати, його профіль.

- Тепер цей пересувний кінотеатр мандрує по селах і безкоштовно "крутить" кіно, – веде далі пані Наталія. – Сеанси вже були у селах Добре та Новій Єгорівці, кілька фільмів показали і у Баштанці. От, наприклад, у місцевому музеї нещодавно демонстрували документальний фільм про наше місто.

Керівник відділу розвитку культури і туризму Баштанської міської ради Наталія Ракітіна, з якою ми поспілкувалися згодом, розповіла, що у селах найбільше тішаться приїзду пересувного кінотеатру діти. Адже у сільських клубах та будинках культури кіно вже давно не крутять. І подивитися якийсь хороший мультик ніде. Саме тому у програмі кінотеатру переважно дитячі та сімейні стрічки. І назва кінотеатру теж на загал дитяча – "Кінорай".

Для того, щоб підготувати сеанс у тому чи іншому селі, потрібно домовитися зі старостою, щоб той підготував якусь рівну стіну, забивши на ній, на певній висоті, гачки для екрану. Також треба роздрукувати на кольоровому принтері афіші і передати їх старостам, які мають розвішати їх у людних місцях. Оскільки сеанси відбуваються просто неба, і глядачі дивляться кіно, зручно розташувавшись на кариматах, працює кінотеатр тільки у теплу пору року.

- Ми тепер майже завжди включаємо показ фільмів до програм різноманітних заходів у селах чи у центрі громади, – розповідає Наталія Ракітіна. – Перегляд фільму є певною родзинкою свята.

- Важливо, що діти зробили те, що хотіли, – додає Іван Рубський. – Якби місцева влада, не спитавшись у них, зробила б для дітей, наприклад, батут, то потім на нього треба було б заганяти мало не силою. А коли ініціатива походить від молоді, то все навпаки.

Кінотеатр просто неба – не єдина молодіжна ініціатива, яку реалізують у Баштанській ОТГ. Нещодавно баштанські гімназисти спільно з відділом інвестицій написали проект створення у гімназії мобільної СТЕМ-лабораторії, яка дасть можливість краще опановувати предмети природничого циклу. Наприклад, завдяки цій лабораторії можна буде брати проби ґрунту та води і досліджувати їх у школах. Вартість проекту – 470 тис. грн, з урахуванням будівництва у гімназії альтанки, у якій проходитимуть уроки, та ландшафтного дизайну території. Проект вже подали на конкурс мікропроектів Миколаївської облдержадміністрації.

А один зі старостатів Баштанської ОТГ розробляє проект створення експериментаріуму, тобто класу, у якому можна буде спостерігати за діями тих чи інших законів фізики та природних явищ. Приміром, в експериментаріумі має бути макет вулкану, завдяки якому кожен може зрозуміти, як саме проходить виверження.

- Подібні великі експериментаріуми є у великих містах і за великі гроші, а ми хочемо маленький і безоплатно, – жартує Іван Рубський (насправді кошторис проекту, який включає 14 експонатів, – близько 500 тис. грн). – За рік ми зуміли залучити з різних джерел понад 50 млн грн додаткових коштів, і завдяки ним наша громада якісно змінилася. Та головне навіть не гроші, а те, що активну участь у реалізації багатьох з цих проектів брала молодь. Якщо молоді люди самі створюють комфортне життя у громаді, швидше за все, вони її не полишать.

За матеріалами decentralization.gov.ua